Čedahučiji so se formirali v začetku leta 2012, že nekaj mesecev kasneje je sledila izdaja prve male plošče Čedahuči EP v okviru neodvisne založbe Diskografska hiša Had. Na ploščo je uvrščenih pet pesmi, ki so bile izjemno lepo sprejete tako na lokalnih in nacionalnih radijskih postajah kot med poslušalci. Med drugim je bila pesem ‘Geronimo‘ izbrana za Popevko tedna na Valu202. Priložnost za nabiranje koncertnih izkušenj je skupina dobila predvsem na turneji Gala Gjurina in Simfoničnega orkestra Cantabile, kjer so Čedahučiji zadnji dve leti redni gostje. Za to priložnost je Gjurin za balado ‘Pismo’ s plošče Čedahuči EP napisal simfonični aranžma za orkester in tako skupini omogočil povsem novo izkušnjo nastopanja s spremljavo simfoničnega orkestra.

Med nastopanjem z Galom Gjurinom in samostojnimi koncerti je skupina ves čas ustvarjala nove pesmi s ciljem posneti ploščo, ki je bila sprva mišljena kot še ena ‘mala’ oz. kratka plošča. Vendar je bilo novih pesmi, ki so jih želeli uvrstiti na album toliko, da so spremenili začetni načrt in se lotili ustvarjanja polne plošče ter se za več kot pol leta posvetili snemanju v studiu Had. Rezultat tega je plošča Severnica – zgodbe o odhajanju’, ki jo sestavlja deset pesmi, ki tvorijo zgodbo mladega para, katerega na preizkušnjo postavi odhod enega od partnerjev (dekleta) v tujino. Javnosti je bila prvič predstavljena avgusta 2014, ko so ploščo objavili na svoji spletni strani, nekaj mesecev kasneje pa je izšla še v fizični izdaji, prav tako pod  založbo Diskografska hiša Had, ustanovljeno s strani Gala Gjurina. Posebnost obeh fizičnih izdaj (Čedahuči EP in Severnica – zgodbe o odhajanju) je kreativno oblikovan ovitek, delo pevca, avtorja in kitarista skupine Blaža Učakarja, ki je namesto klasičnih rešitev, ovitka za plošči oblikoval iz industrijskega ter oblikovalskega filca. Plošči sta tako vizualno zanimiva izdelka, ki na nevsiljiv način pritegneta pozornost ter lepo dopolnjujeta vsebino same glasbe Čedahučijev.

Tako kot Čedahuči EP je tudi druga plošča Severnica – zgodbe o odhajanju dobila veliko podpore s strani lokalnih radijskih postaj po vsej Sloveniji, kjer se redno uvršča na njihove glasbene lestvice, izredno lepo pa so jo sprejeli in podprli tudi na nacionalnem radiu. S plošče so bile tri pesmi (‘Je mimo leto’, ‘Ljubo doma’ ter ‘Tišina’) izbrane za Popevko tedna na Valu202, kar trije glasbeni uredniki Radia Slovenija pa so jo uvrstili med albume leta 2014 (http://www.rtvslo.si/zabava/glasba/foto-22-albumov-in-14-podob-slovenske-glasbe-v-minulem-letu/354907). Z izidom plošče se je povečalo tudi število radijskih intervjujev, kamor so Čedahučiji ponavadi prišli kar z inštrumenti in odigrali nekaj svojih skladb. Bili so gostje na številnih lokalnih radijskih postajah, na Valu202 pa so novo ploščo predstavili v oddaji Na piedestal.

Svojo glasbo so doslej večkrat dopolnili še z vizualno podobo. Med prvimi je nastal videospot za pesem Ljubo doma izpod prstov dveh kreativnih ustvarjalcev iz fotografskega studija JS-Oblikovanje, s katerima skupina sodeluje že skoraj od samih začetkov. Ista ustvarjalca sta poskrbela tudi za naslednji video projekt, v živo odigrano in posneto izvedbo pesmi Severnica. Na pobudo mladega režiserja Jana Misirja, ki je prevzel produkcijo in režijo, je sledilo snemanje videospota za pesem ‘Pismo’ s prve plošče, rezultat je vizualno izjemno delo, ki je pesmi vdihnilo ponovno življenje in jo približalo poslušalcem. Živa izvedba iste pesmi je tudi del dokumentarnega filma Gal Gjurin in Simfonični orkester Cantabile ter istoimenske plošče, posneta pa je bila na prvem nastopu Čedahučijev z Gjurinom in Simfoničnim orkestrom Cantabile v Cankarjevem domu, prav na dan izida prve plošče Čedahuči EP.

Eden večjih dosežkov je sodelovanje z odličnim video animatorjem Luko Bajtom, ki je na temo zgodbe s plošče Severnica- zgodbe o odhajanju ustvaril kratek animirani film, ki je uporabljen kot videospot za pesem Tišina. Video je bil deležen čudovitega odziva s strani poslušalcev in medijev, ob koncu leta 2014 pa s strani gledalcev oz. poslušalcev izbran za najboljši videospot leta v oddaji Točka na RTV Slovenija. Med najboljše slovenske videospote leta 2014 ga je uvrstila tudi spletna revija Podoba-glasba (http://www.podoba-glasba.si/10-slovenskih-videospotov-leta-2014/). 

Čedahučiji so v nekaj več kot dveh letih nastopanja igrali skoraj po celi Sloveniji, tako v okviru turneje Gala Gjurina in Simfoničnega orkestra Cantabile, kot s samostojnimi koncerti, od velikih odrov Cankarjevega doma in festivalnih dvoran do intimnih koncertov v velikosti malo večje dnevne sobe. Večkrat so bili gostje na različnih prireditvah in festivalih, med drugim leta 2013 na festivalu šansona La vie en rose, leta 2014 pa na Festivalu Godibodi ter na prireditvi Ime leta v organizaciji Vala202, kjer so moči združili z odličnim Rudijem Bučarjem. Pot jih je zanesla tudi v tujino, v znamenito zagrebško Tvornico kulture, kjer so leta 2013 nastopali z nadarjeno in vedno bolj prepoznavno hrvaško kantavtorico Ireno Žilić, konec leta 2014 pa so nastopili na manjšem dobrodelnem festivalu Manufaktura snova v Umagu.