Začetki Čedahučijev segajo v leto 2012, ko sva se poleti tistega leta Blaž in Matjaž odločila, da se glasbenega ustvarjanja lotiva malo bolj konkretno, kot sva to počela do tedaj. Kaj točno to pomeni, takrat niti nisva vedela, vendar je obstajala želja po ustanovitvi skupine, kar se je kmalu tudi zgodilo. Na začetku smo bili samo trije (še pevka Polona), potem se nam je na harmoniki pridružil Andrej ter na bobnih Žan in kmalu še ena pevka Tina. Skupina je rastla zelo spontano, na poti so nekateri odšli in drugi prišli. Decembra 2012 je v skupino prišel Ivan (bobni), in precej časa smo nastopali kot šest članska zasedba.  Na prvih nastopih smo igrali brez imena, vendar je kmalu nastala potreba po njem, zato smo staknili glave in prišli do edinega logičnega zaključka – imenovali se bomo Čedahuči! (Za radovedneže)

Ena od prelomnic v našem ustvarjanju je bil (kot se je kasneje izkazalo) nastop z Galom Gjurinom in Simfoničnim orkestrom Cantabile v Cankarjevem domu aprila 2013. Po tem smo si namreč iz orkestra ‘izposodili’ kar dva njihova člana! S prihodom Danijela (violina) in Mateja (bas kitara, kontrabas) smo kot skupina dobili novo, drugačno glasbeno dimenzijo, oba pa sta zelo vplivala na celotno zvočno podobo naše glasbe. Sodelovanje z orkestrom Cantabile pa se nadaljuje tudi še z nekaterimi drugimi člani te odlične simfonične zasedbe, ki nam občasno priskočijo na pomoč na koncertih in tako obogatijo naše nastope. Našo pevko Romano smo spoznali preko koncertov, saj je bila ena naših največjih podpornic, danes pa namesto pod odrom stoji skupaj z nami – na odru! Kot zanimivost lahko povemo, da se v živem video posnetku, ki smo ga posneli za pesem Severnica, pojavi kot poslušalka oz. gostja gostilnice, kmalu zatem pa je vokalistka Katja, ki poje na tem posnetku, skupaj z Matejem odšla na dobrodelno odpravo v Mongolijo, na njeno mesto pa je prišla prav Romana.

Že od samega začetka nam ob strani stoji prijatelj in glasbeni mentor Gal Gjurin, ki nam omogoča vaje in snemanje v njegovem glasbenem studiu Had ter nas kot goste vabi na svoje koncerte. Z Galom se poznamo že od osnovne šole dalje (očitno je nekaj videl v nas, ko smo ‘nažigali’ glasen punk-rock v šolskem zaklonišču) in brez njegove pomoči danes ne bi bili kjer smo. Danes skupaj soustvarjamo njegovo neodvisno glasbeno založbo Had, ki vključuje še Severo Gjurin, Andraža Gartnerja ter belokranjsko skupino 2B, počasi pa se širi in pomaga pri izdaji plošč še drugim izvajalcem.

Tako smo lahko precej zgodaj izdali kratek album s petimi pesmimi ‘Čedahuči Ep’, ki je izšel aprila 2013. Z njim smo se predstavljali kar dolgo, saj nas prav zdaj (22. novembra) čaka uradni izid prve polne plošče z naslovom ‘Severnica’ (ki je zaenkrat na voljo za poslušanje v svoji digitalni pred-izdaji na naslovu http://cedahuci.bandcamp.com, tam je na voljo za prenos tudi plošča ‘Čedahuči Ep’), ki vključuje deset naših avtorskih pesmi, katere so imeli obiskovalci naših zadnjih koncertov že priložnost slišati. Za podporo pri izdaji plošče smo se obrnili tudi neposredno na poslušalce, preko lastnega projekta množičnega financiranja (‘crowdfunding’), za katerega smo izdelali tudi povsem svoj portal severnica.cedahuci.com. Odziv je bil močno nad pričakovanji, saj nam je s finančno podporo in mnogimi vzpodbudnimi besedami priskočilo na pomoč veliko število podpornikov. Motivacija je od takrat dalje še večja in se močno veselimo, da bo plošča uzrla luč sveta tudi v svoji končni in fizični izdaji. Obiščite nas na katerem od naših koncertov, po koncertu pa nas poiščite, da skupaj kakšno rečemo!

– Čedahučiji

Čedahučiji smo:

Andrej Ilar (harmonika), Blaž Učakar (vokal, kitara), Danijel Bogataj (violina), Ivan Zuliani (bobni), Matjaž Jakin (električna kitara), Miha Lampe (bas kitara), Romana Prosenc (vokal).